Sirpa Alalääkkölän taidenäyttely Rantalinnassa

Sirpa Alalääkkölä on syntynyt Alatorniossa v. 1964 ja asuu nyt Uudessa-Seelannissa. Hän on opiskellut taidetta ja suunnittelua Torniossa (1984-1990), Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa (1985-1990) ja yliopistossa Helsingissä. Hänen tiensä pienen suomalaisen kylän asukkaasta suuren maailman taiteilijaksi Uudessa-Seelannissa näyttää olevan hyvin päättäväinen valinta. Se, että hän opiskeli Kuvataideakatemiassa ja yliopiston Taideteollisessa samanaikaisesti 1980-luvun lopulla todistaa taiteilijan omistautumisen määrän.

Ensimmäinen todellinen osoitus hänen taiteellisesta osaamisesta oli Teräspiikit sarjakuva (Like 1987) ja Aino triptyykki (1988). Alalääkkölä oli vain 23-vuotias, kun hän valmisti teoksen. Se on nyt osana kokoelmaa Kiasman Nykytaiteen museossa Helsingissä. 1990-luvun alussa Alalääkkölä jätti Suomen ja sai Fulbright stipendin yliopistoon New Yorkiin. Yhdysvalloissa opintojen jälkeen. hän matkusti ympäri maailmaa ja ansaitsi elantonsa taiteellaan. Hän vieraili muun muassa Uudessa-Seelannissa, Intiassa, Australiassa, Tasmaniassa ja Tongalla. Hän vietti aikaa yhdessä paikassa kolme tai neljä kuukautta, vuokrasi studion, maalasi ja lopulta piti näyttelyn.

Vuonna 1996, Aine taidemuseossa oli esillä Alalääkkölän teoksia, jotka hän oli maalannut matkoillaan Intiassa, Tongalla ja Uudessa-Seelannissa. Jo tässä vaiheessa, ihminen oli olennainen hahmo hänen maalauksissaan. Realistinen tyyli muuttui enemmän sarjakuvissa ja julisteissa nähtäviin tyyleihin. Hänen tyylinsä on ei suinkaan ole moralistinen, vaan pikemminkin humoristinen ja vapauttava.

Vuonna 1998, Sirpa Alalääkkölä maalasi teossarjan ”Lives and works in Finland” ensimmäisenä taiteilijana Kiasman Nykytaiteen museon projektistudiossa.

Alalääkkölä kuvaa elämää tuntemattomien maahanmuuttajien elämästä Suomessa. Kulttuuriset vertailut ovat miellyttäviä: japanilainen tyttö on kuvattu päällään lappilainen puku ja uusiseelantilainen soittaa instrumenttia taustallaan Kolmen Sepän patsas Helsingissä.

Alalääkkölän teoksissa on vahvat värit, mehukas maalauksellisuus ja iloinen tunnelma.

Sirpa asettautui Viippola International Artist Residence:en Tornioon pääsiäisen tienoilla 2002, ja aloitti työnsä Aine Taidemuseon näyttelyyn, jossa hän tutkiskeli suomalaisuutta eri näkökulmista.

sirpa1sirpa14sirpa13sirpa12sirpa11sirpa10sirpa9sirpa8sirpa7sirpa6sirpa5sirpa4sirpa3sirpa2